Gör koden lättare att förstå med refaktorering

Spagettikod. Du har säkert hört talas om fenomenet. Jag förknippar det i första hand med att man i Basic hoppar hej vilt fram och tillbaka med goto. Men även i modernare språk är det lätt att krångla till det, så att det blir svårt att underhålla koden nästa gång någon återkommer till samma kodsnutt.

Själv fungerar jag som så att när jag initialt skriver koden, så blir en del av metoderna ganska långa. En regel jag använder mig av är att när jag har löst problemet, så tar jag en titt på kodraderna jag har ändrat för att se om jag kan göra dem lättare att förstå. Ofta blir det så att jag delar upp en metod i flera mindre metoder, så att jag kan se en hel metods kod på skärmen på en gång, utan att scrolla.

…och där har vi det. Jag refaktorerar koden: Jag ändrar koden för att den ska bli lättare att förstå, utan att ändra vad koden gör. Den främsta boken om man vill bli en hejare på att skriva kod som är lätt att underhålla är Refactoring: Improving the design of existing code av Martin Fowler. Rekommenderas.