Västra Hamnen i Malmö

 

 

 

Espressotest

Choklad

 

 

 

 

 

Test av Siemens TK60001 Surpresso S20

(In english)

En helautomatisk espressomaskin.
Testad av Lars Tufvesson 2005-01-05. lars@bizzbook.com

Del 1, Del 2, Del 3, Del 4.

Användning

Utseende och känsla

Siemens TK60001 Surpresso S20 har ett svart skal (antracit) med silverfärgade detaljer.

Siemens TK60001 var den billigaste helautomatiska espressomaskin som testades av Råd & Rön i december 2004, med ett cirkapris på 7300 kronor. Maskinen utsågs till testvinnare i kategorin helautomatiska espressomaskiner, tillsammans med testets dyraste helautomatiska espressomaskin, Jura Impressa F50. Cirkapriset för Jura Impressa F50 är 14000 kronor. Mig veterligen så är det samma typ av maskin i grund och botten, trots att det är två olika märken. Jag tror att Jura tillverkar innandömet åt Siemens. Utanpå ser dock maskinerna helt olika ut.

Siemens TK60001 ser bra ut och kan stolt visas upp på köksbänken, trots att den ger ett lite plastigt intryck vid en närmare granskning, till exempel när man öppnar luckor eller klämmer på den i höjdled justerbara pipen där espressokaffet kommer ut. Jura Impressa F50 ger ett elegantare intryck, med färre synliga knappar och mer rostfria detaljer.

Att använda Siemens TK60001 Surpresso S20

Så var det då dags att göra den första espresson. På med strömmen. Fyll vatten i vattentanken och kaffebönor i ett fack på andra sidan om maskinen. Efter ungefär en minut är maskinen uppvärmd.

Kaffekvarnen var som tur var redan inställd för en lämplig malningsgrad. Det verkar nämligen lite bökigt att ändra malningsgraden:

 • Malningsgraden får bara ändras med den vridbara ratten när malning pågår, det vill säga under det första momentet när maskinen håller på och tillverkar en espresso.
 • Den nya malningsgraden märks inte direkt, utan först två eller tre koppar senare.

På grund av ovanstående så håller jag inte fullständigt med säljbroschyrens påståenden om att:

 1. Malverket är mycket lätt att sköta.
 2. Det nybryggda kaffet är gjort på nymalda bönor.

Maskinen ställdes in för en enkel espresso:

 • Funktionsväljaren i läge ”espressobryggning”.
 • Ratten för mängden vätska i läge ”normal espresso-storlek”.
 • Ratten för mängden kaffepulver i mittläge.

Allra första gången espressomaskinen används måste rören fyllas med vatten. Detta sker första gången man trycker på café-knappen.

Nästa tryck på café-knappen brygger den första koppen espresso. När espressomaskinen inte har använts på väldigt länge, så bör man inte dricka den första koppen espresso. Därför hällde vi ut denna kopp och producerade en ny kopp genom ytterligare ett tryck på café-knappen.

Espressomaskinen är inte knäpptyst. Den ger ifrån sig vissa livstecken för varje kopp espresso som ska produceras:

 • Man hör hur bönorna mals.
 • Man hör hur pumpen ökar trycket för att pressa vattnet genom kaffepulvret.
 • Man hör hur espresson porlar ner i koppen.
 • Det pyser ut lite ånga ur espressomaskinen.

Hur smakar då espresson som espressomaskinen producerar? Jo tack, alldeles utmärkt! …och crema på toppen är det också, precis som det ska vara.


En espresso bryggd med Siemens TK60001 Surpresso S20.


Samma espresso ovanifrån.

Caffe latte och mjölkskumning

För att testa hur bra maskinen är på att skumma mjölk så bestämde vi oss för att tillverka vår första caffe latte. Värt att notera är att det inte följde med några ”recept” med espressomaskinen för hur man tillverkar olika espressodrinkar. Som tur var så hade jag boken ”Kaffe” av Rasmus Kjaer och Jens Henrik Thomsen till hands. Jag rekommenderar verkligen denna bok som inspirationskälla för hur man tillverkar olika espressodrinkar med sin espressomaskin.

Till en caffe latte behövs enligt boken två deciliter mjölk (minimjölk ger ett bra mjölkskum) och en enkel espresso. Eftersom mängden mjölk är större än mängden färdig espresso så håller mjölken värmen längre än espresson. Därför började vi med att skumma och värma mjölken med steamern, innan vi bryggde espresson.

Vi förde funktionsväljaren mot läget för ånga, och efter några sekunder så kom det ånga ur steamern i stället för vatten. Ner med munstycket i mjölkbägaren så att ångan sprutar ut ungefär en centimeter under ytan. Sätt rotation på mjölken i bägaren för att fördela värmen och skummet bättre. Mjölkens volym ökade i takt med att det bildades allt fler bubblor.

Efter en stund var mjölken tillräckligt varm och bubblig. (Bubblorna blev kanske till och med blev lite för stora. Jag ska försöka få mindre bubblor till nästa gång. Kom ihåg att det här var första gången jag skummade mjölk med maskinen.)

Vi stängde av ångan, tog bort mjölkbägaren och rengjorde steamern invändigt genom att vrida funktionsväljaren till läget hett vatten en kort stund. Detta spolar hett vatten genom steamern. Mjölken hälldes ur bägaren och i det förvärmda serveringsglaset. Med hjälp av en sked får man med sig precis så mycket skum som man vill ha.

Då var det dags att brygga espresson. Trots att rören där espresson kommer ut är höj- och sänkbara, så kan man inte höja dem tillräckligt högt för att få plats med ett högt caffe latte-glas under. Därför måste man först låta espresson rinna ner i ett mindre glas, innnan man kan hälla över espresson i caffe latte-glaset.

Med vatten och bönor i maskinen, med funktionsväljaren i läge för espressobryggning, med ratten för mängden vätska i läge för en normal espresso och med ratten för mängden kaffepulver i normalläge, så var det bara att trycka på knappen.

Efter en stunds arbete från espressomaskinens sida så kommer espresson ut.

Vi häller espresson i caffe latte-glaset med den skummade och värmda mjölken i, och vi får vår efterlängtade caffe latte.

Blev resultatet så bra som vi hoppades? Ja, det blev det. Redan vår allra första caffe latte gjord med vår nya espressomaskin fick betyget klart godkänd:


Första hemkörda latten.

 • Ett trevligt visuellt intryck och en god smak.
 • Ska man klaga på något så får det väl bli att det kunde ha varit aningen starkare kaffesmak på latten, men det ska vi försöka justera vid nästa försök. Bubblorna kan också förbättras: Jag ska försöka göra mindre storlek på bubblorna nästa gång.

Rengöring och skötsel

Maskinen rengör sig delvis själv varje gång den sätts på eller stängs av. Det finns dock en del rengöring och skötsel som du behöver hjälpa till med:

 • Efter varje mjölkskumning så bör du vrida funktionsväljaren till läget hett vatten, för att en kort stund spola hett vatten genom steamern och få ut kvarvarande mjölk.
 • Varje dag bör du skruva isär steamern och rengöra delarna.
 • Varje dag bör du byta vatten i vattentanken.
 • Varje dag bör du tömma och rengöra kaffesumpslådan och vätskeuppsamlaren under maskinen.
 • När maskinen efter ett okänt antal bryggningar indikerar att det är dags att köra rengöringsprogrammet, så måste du sätta igång rengöringsprogrammet och därefter tillsätta den speciella rengöringstablett som följde med apparaten när maskinen säger ifrån. Jag hoppas att detta rengöringsprogram inte behöver köras alltför ofta, då det bara följde med två rengöringstabletter med apparaten. Därefter måste man beställa fler tabletter från Siemens.
 • När maskinen efter ett okänt antal bryggningar (som delvis beror på vilken inställning du har gjort för vattnets hårdhetsgrad på stället där du bor) indikerar att det är dags att köra avkalkningsprogrammet, så måste du sätta igång avkalkningsprogrammet och fylla vattenbehållaren med en halv liter vatten och en avkalkningstablett.

Del 4:

Jämförelse och sammanfattning: Hur bra är Siemens TK60001 Surpresso S20 jämfört med andra espressomaskiner?

 

Copyright © 2005 Lars Tufvesson. All rights reserved.